ACM.ro 2008: Dezamagire


Dupa cum anuntam intr-un post anterior, sambata 18 octombrie a avut loc in Politehnica etapa regionala pentru Sud-Estul Europei a concursului ICPC ACM.

Din pacate, si in acest an concursul a fost castigat de o universitate din Ucraina (cum se intampla de 4 ani). Mai mult, chiar primele 5 locuri au fost ocupate de echipe ucrainiene, nici una dintre echipele romanesti nereusind calificarea la finala mondiala. Si ca sa ramanem tot in zona evenimentelor care se repeta an de an la acest concurs: pentru al patrulea an consecutiv, o echipa din FMI a ocupat cel mai bun loc dintre echipele romanesti (Infoarena Coders -Andrei Grigorean, Mircea Pasoi, Victor Rusu - locul 6). Celelalte doua echipe ale facultatii au ocupat locurile 10 (echivalent unui loc 3 in topul echipelor romanesti, Unibuc Gold Devils - Mihai Ciucu, Mihnea Giurgea, Catalin Tiseanu) si 14 (Unibuc Red Devils - Paul Baltescu, Adrian Diaconu, Stefan Filip), ceea ce reprezinta, per total, o clasare ceva mai buna ca anul trecut. Oricum, membrii celor 3 echipe ale FMI Unibuc merita felicitati pentru efortul depus si pentru reusitele lor.

Ca o parte pozitiva a concursului, remarc faptul ca problemele au fost ceva mai dificile fata de anul trecut, reusindu-se o mai buna diferentiere a concurentilor, cu toate ca si in acest an echipa de pe locul 1 a reusit sa le rezolve complet. Din acest punct de vedere echipele Universitatii nu au stat rau: primele doua echipe au rezolvat cate 7 probleme din cele 9, iar cea de-a treia a rezolvat 6.

De remarcat: performanta neasteptata a echipei din Iasi, care a ocupat locul 8 in clasamentul general si locul 2 in clasamentul echipelor romanesti; faptul neplacut ca nici una din echipele in Politehnica nu s-a clasat intre primele 10 echipe de la concurs; prezenta in juriu a unor noi membrii, dintre care merita mentionat Vasyl Biletsky unul dintre componentii echipei castigatoare din 2007, medaliata cu aur la finala mondiala.

La sfarsit ramane o senzatie de usoara dezamagire: inca un an in care nu ne calificam mai departe, desi probabil nu se putea mai mult in conditiile de acum; ne este mai clar ce trebuie facut pentru a-i depasi pe ucrainieni (munca multa si organizata), dar nu este clar daca asa ceva poate fi facut (daca exista disponibilitate, vointa, etc.) sau daca merita (ca student poate fi mai convenabil sa nu mai ai ca preocupare principala rezolvarea de probleme de algoritmica, ci sa iti ocupi timpul cu lucruri aparent mai folositoare pentru viitor cum ar fi cercetarea sau munca in industrie - ca intern, ca angajat part-time, sau chiar full-time). Desigur, toate aceste dileme trebuie sa fie rezolvate de cei care vor participa la concurs in anii urmatori.

Cum am mai spus, la anul nu voi mai antrena echipele FMI pentru ICPC ACM. Am participat prima oara la acest concurs in 2001 si de atunci am facut-o in fiecare an, ca membru al echipelor sau ca antrenor al lor; practic datorita acestui concurs m-am apucat sa invat algoritmica, si in cele din urma, am ajuns sa lucrez si in informatica teoretica. Evident imi va lipsi si evident voi fi aproape de cei care vor reprezenta facultatea in anii ce urmeaza. Mult succes!