ONI 2008: Impresii

Dupa doua posturi despre ce ma astept de la ONI-ul din acest an, e momentul sa scriu si unul despre masura in care s-au implinit (sau nu) aceste asteptari in primele zile ale olimpiadei. E bine de mentionat ca scriu acest post in timpul celei de-a doua probe de concurs, si, deci, ma voi referi si la impresiile lasate de prima proba.

O sa prezint lucrurile pe rand.

Locatia: in principiu lucrurile sunt ok. Gazdele au reusit sa ne faca sa ne simtim bineveniti si au incercat sa ne puna la dispozitie conditii cat mai bune. Pe langa unele scapari mai mici, exista si o nemultumire destul de importanta: faptul ca olimpiada se desfasoara in trei locatii (licee) diferite, nu foarte apropiate; acest fapt a cauzat unele dificultati in distributia subiectelor, in colectarea surselor, in managementul id-urilor concurentilor, dar mai ales in comunicarea intrebarilor legate de enunturi. Ramane de vazut in ce masura vor mai aparea probleme de acest gen.

Comisia: lucrurile au mers bine pana acum. Se munceste ca de obicei serios, si intens, toata lumea isi face treaba pe care o are de facut. Remarc in mod special meritul pe care il au studentii participanti in comisie: vin cu probleme originale si interesante, scriu surse pentru problemele altor colegi de comisie, contribuie la construirea testelor. Ca un mic fapt amuzant remarc ca nu sunt (inca) lector, cum este scris in lista cu membrii comisiei.

Subiectele si rezultatele: mie mi s-a parut buna alegerea subiectelor din ambele zile de concurs. S-a mers pe ideea de a da probleme cat mai variate, care sa scoata in evidenta toate eventualele calitati ale concurentilor. Din pacate insa rezultatele din prima zi au confirmat cea mai mare temere: subiectele probei (mai ales la clasele 11-12) au fost mult peste posibilitatile celor mai multi concurenti. Sper totusi ca in a doua zi lucrurile sa stea mai bine. Totodata rezultatele slabe pun in dificultate membrii comisiei de baraj, care trebuie sa aleaga un lot valoros, baza de selectie fiind insa, aparent macar, destul de redusa.

Am lasat la sfarsit marea premiera a olimpiadei din acest an: Medaliile, acordate de Centrul Virtual de Excelenta SIVECO. Aceste medalii vor fi acordate in sistemul de la IOI: cel mult jumatate din participanti vor fi medaliati (in masura in care punctajele lor sunt relevante), iar raportul medaliilor va fi 1 : 2 : 3 (aur : argint : bronz). Mi se pare o idee extrem de buna, avand in vedere faptul ca orice om este mult mai motivat sa lucreze atunci cand munca sa este recompensata intr-un mod palpabil. Sper ca initiativa din acest an sa devina un obicei al olimpiadei de informatica.

Voi continua cu mai multe detalii si comentarii in zilele urmatoare, dupa a doua proba si baraje.

8 comments:

Anonymous said...

Excelenta ideea cu medaliile ! Felicitari initiatorilor si multumiri firmei SIVECO. Pana acum priveam cu "invidie" spre matematica si fizica, unde aceasta idee se aplica de cativa ani.

Anonymous said...

Vor fi facute publice evaluatorele si testele folosite la ONI?

Multumesc!

Florin Manea said...

Testele vor fi facute publice. Din cate stiu eu evaluatorul nu. Dar toate problemele vor fi puse probabil pe infoarena.

Paul Dan Baltescu said...

Sa-mi las si eu impresiile. Cel mai mult mi-au placut premiile (au fost foarte decente) si mai ales ideea de a spune pe fata cat da fiecare. Ma gandesc ca o astfel de idee, nu neaparat politicoasa, este foarte motivanta pentru sponsori si este bine ca participantii sa aiba habar cine investeste in ei. Cazarea si organizarea mi s-au parut ok; sunt constient ca nu se pot emite mari pretenitii in acest domeniu pentru atatia concurenti. Am avut insa senzatia ca excursia a fost mai mult o metoda de a scapa de concurenti o (jumatate de) zi. Subiectele mi s-au parut chiar ok, mai ales la baraj. Comisia merita felicitata.

Anonymous said...

Am o nedumerire si as vrea sa fac o plangere cu privire la metodologia dumneavoastra de a selecta lotul national.
Am inteles ca la clasa a 9-a si a 10-a s-au acordat mai multe locuri. De ce? Exista copii cu acelasi punctaj in clasa a 12-a care nu au fost acceptati in lot. De ce discriminare? Pentru fiecare clasa locurile sunt importante si toti acesti copii au muncit din greu. 3 copii cu acelasi punctaj au ramas pe dinafara. Ar trebui sa va ganditi putin inainte sa le dati cate o palma acestor copii care au muncit din greu, sunt in clasa a 12-a si e ultima sansa pentru ei.

Florin Manea said...

Nu este vorba de vreo discriminare. Regula e clara, era cunoscuta de la inceputul olimpiadei, si e veche cel putin de cand erau elevii care sunt acum in clasa a 12-a in clasa a 9-a: lotul e format din 20 de elevi la care se pot adauga maxim 4 elevi din clasele 9-10. Ideea din spatele acestei reguli este ca elevii care mai pot face performante la nivelul olimpiadelor in anii urmatori sa beneficieze de o pregatire suplimentara. Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere si faptul ca numarul de elevi din lot este restrictionat de suportul financiar oferit de Minister.

Cei care sunt acum in clasa a 12-a au avut sansele lor de a intra in lot, pe parcursul a 4 ani de liceu, si vor avea o gramada de alte sanse de a face performanta in viata, pentru ca nu se rezuma tot la olimpiade.

Anonymous said...

Imi puteti indica va rog monitorul oficial in care sunt prevazute aceste reguli?

Florin Manea said...

Nu cred ca este prevazut in monitorul oficial modul de selectie al lotului de informatica. Aceasta decizie e lasata la alegerea comisiei (in USA lotul este ales pur subiectiv de cel care il pregateste). Regulamentul nostru a fost pus de la bun inceput pe site-ul olimpiadei, si putea fi atacat inca de atunci. Nu mi se pare normal sa il contestati doar cand acest regulament nu va convine. Din acest moment, consider inchisa orice discutie privind subiectul de fata.