ONI 2008: Final

Dupa cum am scris intr-un post anterior, revin cu cateva impresii la finalul ONI 2008.

In primul rand ma voi referi la obiectivul principal al olimpiadei: concursul national si barajele. Cred ca aici lucrurile au stat si bine, din punctul de vedere al comisiei, si prost, din punctul de vedere al participantilor la probe. Subiectele au fost bine alese, cu grade de dificultate adecvate unei probe de acest nivel; subliniez meritul comisiei in aceasta directie - eu am fost pe deplin multumit de activitatea stiintifica a membrilor acestei comisiei. Din pacate, insa, majoritatea concurentilor au intampinat reale dificultati in a rezolva macar o problema dintre cele sase propuse; faptul ca s-au acordat medalii pentru concurenti in ciuda performantelor submediocre nu ar trebui sa ascunda aceasta realitate. Concluzia pe care pot eu sa o trag este una singura: pregatirea elevilor este una foarte slaba. Chiar daca avem la fiecare clasa cativa elevi de top, care ne pot reprezenta onorabil la olimpiadele internationale, media este una catastrofala. "Mitul olimpicului roman", vehiculat mult timp in mediile mai mult sau mai putin academice din tara, este o idee perimata si mincinoasa: degeaba avem azi cativa elevi de top daca restul sunt foarte slab pregatiti; in curand, din lipsa de concurenta, si cei foarte buni vor scadea nivelul.

Ca o observatie pe marginea acestui subiect, e de notat faptul ca si la alte olimpiade se vede acelasi fenomen: majoritatea concurentilor obtine punctaje mici, la probe care nu depasesc nivelul consacrat al unei olimpiade nationale. In plus, la matematica, o olimpiada la care am participat si pe care o urmaresc, se vede un fenomen extrem de trist: unii dintre cei calificati in anii anteriori la olimpiadele internationale nu au fost in stare sa obtina macar punctaje decente la nationala (au terminat cu punctaje gen 0, 3.5 sau 5 din 28 de puncte); penibil, rusinos, si evident incorect, este faptul ca ei au fost selectati totusi pentru a participa la barajul in urma caruia se formeaza lotul national. E adevarat ca olimpiada internationala de matematica are o programa care nu include ceea ce se face in Romania in anii mari de liceu, dar, la fel de adevarat este faptul ca materia din anii mari de liceu este cel mai aproape de ceea ce va face un cercetator in matematica in cariera sa; oare "olimpicii" romani la matematica sunt pregatiti pentru matematica superioara sau doar pentru glume de probleme ca cele de la olimpiada? Imi aduc aminte ca in anii liceului, cand participam la faza nationala a olimpiadei de matematica cei care ne reprezentau la olimpiadele internationale erau candidatii principali si la premiile de la etapa nationala (Stefan Hornet, Radu Mihaescu, Marius Beceanu, din generatia mea). Revenind la olimpiada de informatica, este foarte bine ca aici nu se remarca acelasi fenomen trist: elevii cunoscuti pentru rezultatele lor anterioare la concursuri (nationale sau internationale) si cei mai bine clasati utilizatori ai site-urilor de pregatire on-line (infoarena sau .campion) sunt castigatori si la olimpiada nationala.

Un alt subiect important de discutat legat de un concurs de anvergura ONI este organizarea. Parerea mea despre ce au facut cei din Ploiesti, secondati de sponsorii lor, si de MECT este una buna in general, dar nu pot trece peste o serie de gafe majore; cred ca cel mai bine se potriveste zicala La pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Partile bune au fost, intr-o ordine aleatoare: imaginea olimpiadei (site, revista, identitatea vizuala asigurata de sigla si poza ce se regasea pe coperta revistei sau pe diplome, publicitatea in presa), faptul ca reprezentanta Ministerului la ONI 2008, Livia Toca, ne-a oferit un suport important pe toata durata competitiei, premiile importante (anuntate transparent, dupa cum remarca si un participant intr-un comentariu la un post anterior), medaliile (unde e meritul Centrului Virtual de Excelenta SIVECO), amabilitatea si disponibilitatea oragnizatorilor de a ne oferi cele necesare, cazarea (eu stiu doar cum a stat comisia si parea ok) si probabil ca lista poate continua.

Marea problema organizatorica a fost, dupa cum am mai spus, impartirea concurentilor in trei centre, destul de departate, si plasarea comisiei intr-un al patrulea centru. Asta a cauzat probleme la transmiterea subiectelor, preluarea intrebarilor concurentilor (unde s-a apelat la o solutie penibila - folosirea yahoo messenger), preluarea surselor pentru corectare, afisarea rezultatelor, etc. E bine insa ca nu s-a ajuns la cazuri in care aceasta problema sa aiba un impact decisiv.

Prima gafa a organizatorilor, in ordine cronologica, a fost ca la festivitatea de deschidere nu s-a anuntat corect locul prin care se intra in sala, ceea ce a condus la intarzieri din partea participantilor, inclusiv membrii comisiei, presedintele onorific, Victor Mitrana, reprezentanta Ministerului, si cu mine. Partea cea mai ciudata a fost ca organizatorii doreau sa inceapa festivitatea fara noi, grabiti fiind de sponsori, probabil; de remarcat ca pana la urma presedintele onorific si cu mine am avut un loc in prezidiul adunarii (sufocat de oameni politici locali, si de reprezentantii sponsorilor), dar reprezentanta Ministerului (pana la urma forul care ofera legitimitate olimpiadei) nu a mai avut loc. Cum era de asteptat, oamenii politici si sponsorii au oferit niste discursuri in mare masura penibile.

Partea sociala a fost si ea presarata cu gafe. Masa festiva oferita de unul din sponsori a avut loc intr-o sala necunoscuta de majoritatea comisiei, ceea ce a facut ca la aproape o ora dupa inceperea acestui eveniment doar foarte putini membrii ai comisiei sa fie prezenti. Excursia concurentilor a fost un fiasco total (ma felicit ca nu am participat): a avut loc pe Valea Prahovei, arhi-aglomerata in jurul datei de 1 mai, pe o vreme nepotrivita (ploaie), si s-a prelungit destul de mult cat sa fie nevoie de amanarea festivitatii de premiere.

In fine, festivitatea de premiere a inceput cum nu se poate mai prost: oragnizatorii, presati de unul din sponsori, vroiau sa schimbe modalitatea de acordare a premiilor (fata de uzuala metoda mai intai mentiunile, apoi premiile 3, 2 si in fine premiul 1) pentru ca respectivul sponsor sa poata inmana premiile si apoi sa ajunga la meciul echipei sale de baschet. Am insistat sa mentinem modalitatea consacrata de inmanare a premiilor, am discutat cu sponsorul (care, oricum, a avut un comportament mitocanesc, impardonabil), si pana la urma s-a rezolvat; de remarcat (negativ) atitudinea obedienta, servila, a organizatorilor fata de oamenii care le oferisera sponsorizari pentru olimpiada. O parte buna, dar doar din punctul meu de vedere, a fost participarea la aceasta festivitate a unui grup de studenti de la FMI, care au facut reclama facultatii printre participantii la ONI (Daniel Preotiuc si Adona Iosif).

Ultimul lucru pe care il scriu, este si cel mai important din punctul meu de vedere: dupa experientele de la olimpiadele de anul acesta am decis sa renunt la implicarea ulterioara in acest fenomen.

Motivele sunt variate, cel mai important fiind acela ca din momentul in care am acceptat sa fiu presedintele comisiei de evaluare de la olimpiada am fost prins intre ciocan si nicovala: inspectorii din Minister aveau unele pretentii, liderii profesorilor din comisie (si cei care se ocupa de lotul national) aveau alte pretentii, care se bateau cap in cap cu cele ale inspectorilor. Nici una dintre cele doua parti nu s-a ferit sa apeleze la santaj (practic fiecare zicea sau ca nu mai participa la ONI, sau ca modul de in care lucram este ilegal) pentru a-si atinge scopurile, despre care nu sunt sigur ca erau intotdeauna cele juste. La fel, am considerat ca toti cei implicati in comisia de evaluare si cea de organizare formeaza o echipa, si am promovat un spirit de echipa; din pacate nu au fost prea multi care sa creada in acest spirit de echipa, si sa actioneze in directia promovarii lui, ba chiar au aparut fel si fel de discutii, acuze, tensiuni in interiorul comisiei. Pentru a fi clar: nu acuz pe nimeni de aceste lucruri, nu contest calitatile nimanui de a face parte din comisie, nu neg ca unele dintre pretentiile formulate de cei din jurul olimpiadei ar fi fundamentate; doar afirm ca nu mi se pare normal modul in care sunt puse problemele in comisie, si mai ales in interactiunea dintre comisie si minister.

Un alt motiv important pentru renuntare este ca exista membrii ai comisiei care se folosesc de participarea la ONI ca un punct de plecare in atragerea copiilor pentru a face pregatire platita pentru olimpiadele viitoare. In aceste conditii nu mi se pare normal ca eu sa fac o activitate de voluntariat cand in jurul meu unii au castiguri materiale insemnate din aceasta.

Pe de alta parte, sper ca la anul in timpul ONI sa fiu plecat la o bursa postdoctorala, ceea ce ar face oricum participarea mea la olimpiada imposibila.

Ca sa nu mai insir motive, mai importante sau mai putin importante, ideea ar fi ca sunt de acord sa ma implic intr-un fenomen din care sa nu am nici un beneficiu, dar mi se pare stupid sa ma implic in ceva care imi doar face probleme (foarte mult timp consumat intr-o directie care nu ma intereseaza direct, discutii interminabile, nervi, etc.). Ca atare am decis sa ma retrag de la ONI, considerand ca sunt incompatibil cu forma actuala a olimpiadelor, si cu ceea ce se intelege acum prin a face performanta intr-un domeniu, la nivel scolar, olimpic. Sunt sigur ca din lucrurile pe care le-am facut la olimpiada unele au fost bune, altele au fost rele, si sunt sigur ca se putea face tot mai bine. Sper ca olimpiada sa evolueze din acest punct, si ca lucrurile rele pe care le-am observat sa nu se mai repete.

13 comments:

Anonymous said...

Imi pare realmente foarte rau ca in spatele a ceea ce vedem noi se ascunde ceea ce ati trait dumneavoastra. Am crezut ca anul acesta va fi un nou inceput pentru ONI, unul care se anunta extrem de bun pentru elevii pasionati de informatica ... Ma doare sa aflu ca la anul va fi un alt inceput, despre care nu stim cum va fi si pentru cine va fi bun... Este pentru prima data cand aflam ce se petrece in spatele fatadei ... si nu numai ca nu ne place, dar ne si ingrijoreaza ...

MiP said...

Cred că pentru elevi de vârsta asta e greu să ceri consistenţă, deşi e foarte normal să ceri inteligenţă deosebită. Ştiu că eu personal n-am intrat în lot într-a 10a la baraj. Am fost băgat pe lângă fiindcă aveam medalie anterior, şi la baraje m-am calificat la IOI şi am fost al 2lea dintre români la acel IOI (din păcate, decât argint).

Ciclul olimpiadelor este unul foarte lung (1 an întreg), şi concurenţii cu performanţe demonstrate trebuie ajutaţi; altfel se pierde prea mult. La vârsta asta, şi într-un concurs cu 1-2 probe, se pot face greşeli foarte mari.

Florin Manea said...

Mihai, eu cred ca la mate s-a mers prea departe. A intrat in lot o persoana de clasa a 12-a care a luat 0/28 la olimpiada nationala, si unul care a luat 3.5/28 (asta din cate am auzit e la a doua astfel de clementa). E aiurea... practic persoanele respective puteau la fel de bine sa vina doar la baraje. E vorba de faptul ca proba nationala este desconsiderata total de unii, pentru ca se da din alta materie, si ei se pregatesc doar pe materia de la baraje. La info lucrurile stau altfel, cum bine stii: materia de la clasele mari nu este profund diferita de cea de la olimpiadele internationale, iar algoritmii si metodele invatate la olimpiada chiar iti pot folosi in viata de cercetator.

Florin Manea said...

Raspuns pt cititorul anonim: Eu sper ca la anul va fi mai bine. Premisele exista: comisia a dat intotdeauna subiecte potrivite, elevii au fost departajati pe criterii corecte si transparente (nu ca la mate), cand s-a gresit s-a recunoscut, nu s-a adus vreodata vorba despre coruptie in cadrul acestei olimpiade, anul asta au venit niste oameni noi si valorosi in comisie... Tensiunile in comisie vor exista intotdeauna, discutii vor exista, tot ce sper e ca acest post sa fie luat ca un punct de vedere al unuia care a fost in olimpiada si a vazut niste lucruri neplacute, sa se indrepte ce se poate indrepta. In fine... eu zic sa asteptam si sa speram ca va fi ok.

Tiberiu Florea said...

Florin, în legătură cu olimpiada de matematică nu sunt în totalitate de acord cu tine. Problema de acolo e că se încearcă a se împăca şi capra şi varza... Ori se face un concurs care să dea olimpici pentru internaţionale, ori se face un concurs naţional care să-i pregătească pentru cercetare. În condiţiile în care competiţia cu alte ţări care au o naţională pe stil IMO e acerbă, înţeleg de ce cei mai buni dintre rezolvitorii de "glume", "rebusuri" sau cum li s-a mai spus nu vor să exceleze şi la ONM.

Până la urmă, pentru o olimpiadă e nevoie de concurenţi. Lumea vrea să ia medalii internaţionale, din multe motive (bani, admitere la facultate, CV) şi suntem obligaţi să le dăm ocazia de a ajunge la IMO într-un mod cât mai logic şi coerent, care să nu implice materie diferită în fiecare din cei 4 ani de liceu, şi diferită de programa IMO.

În orice caz, ai dreptate că a lua după bunul plac oameni care au obţinut punctaje mici e stupid, şi dacă regulamentele permit asta e destul de grav. În condiţiile astea, mai bine să se păstreze ONM în formatul actual şi să aleagă comisia pe cine are chef pt. internaţionale! Dar ca de obicei trebuie să facem una (să alegem pe cine vrem - chiar dacă respectivii chiar sunt cei mai buni) şi să dăm impresia că facem alta (că sunt aleşi pe baza rezultatelor la faza naţională).

În legătură cu renunţarea la funcţia din cadrul ONI, îmi pare rău să aud asta, dar în acelaşi timp e nevoie de semnale de alarmă care să ajungă la nivel guvernamental. O olimpiadă bazată pe dorinţa noastră (sau a voastră, pentru că n-am participat anul ăsta) de a face un bine nu e sustenabilă. Bunăvoinţa are o limită, şi e nerealist să presupui că va ţine la nesfârşit un astfel de sistem.

Deci de ce am da impresia că totul e roz când apele sunt tulburi? E trist în primul rând pentru generaţiile care vor avea de suferit în anii următori, dar poate că alte soluţii nu sunt.

Adona said...

Cred ca problema celor care ignora complet olimpiada nationala si isi concentreaza eforturile numai pe internationala este putin mai complicata. Intr-adevar, cum Florin a atras foarte bine atentia, materia de 11-12 la matematica este mult mai relevanta (cercetare, industrie, anything) decat materia de clase mai mici care intra la internationala, si a o ignora cu desavarsire in liceu in goana dupa premii arata probabil o oarecare "imaturitate intelectuala".

Pe de alta parte presiunea care se pune asupra elevilor cu potential de inter este imensa si din toate partile (in special la turci de unde vin cei doi cu punctaj foarte mic la nationala despre care a fost vorba). Se fac pregatiri speciale focusate tot pe subiecte de internationala, parintii au de multe ori asteptari, este si mitul faptului ca numai cu aur la inter la CV poti prinde un Ivy in State sau alta facultate buna.. ca sa nu mai spun de competitia care e natural sa apara. Si atunci e oarecum normala situatia de anul acesta. Mai mult este de vina atitudinea celor din jur decat sunt elevii in sine.

Florin Manea said...

Tiberiu, am sustinut si sustin ideea de a selecta lotul (mate, info, etc) in urma unor alte examene decat olimpiada nationala. Chiar si la ONI 2008 vorbeam cu Stelian Ciurea ca ar trebui facute mai multe metode alternative de a prinde barajul (vehiculam preONI, .campion, byNet, fiecare cu avantaje si dezavantaje). Nu poti insa sa standardizezi o metoda (selectia in urma probei de la olimpiada nationala) si apoi sa o incalci regulat si discriminatoriu. De unde stim ca nu erau si alti elevi tari pe materia de IMO care nu au prins barajul la mate? Eu sunt de acord ca cei doi merita sa vina la lot, dar nu sunt de acord cu modul in care au fost alesi.

Referitor la ONI: sper ca ceea ce am spus sa fie un semnal de alarma, si sa se mai trezeasca lumea. Am mai spus, exista multe lucruri bune in jurul ONI dar si multe lucruri si atitudini daunatoare.

Florin Manea said...

Adona, presiunea pusa din exterior pe elevii si pe profesorii care participa la olimpiada mi se pare unul dintre cele mai daunatoare lucruri din fenomen. E unul din motivele pentru care am renuntat. Mi se pare ca e o metoda prin care cei care pun presiunea pe elevi isi rezolva anumite frustrari si nerealizari.

Anonymous said...

@matematica: cand esti in clasa a 12-a si esti deja admis la cate 2 universitati americane (MIT+Princeton, respectiv Caltech+Cornell=cazul celor 2 in discutie) presiunea nu mai este chiar asa de mare sau daca este nu te mai afecteaza, chiar daca esti la ICHB. Cu atat mai mult nu mi se pare fair-play propulsarea lor spre lot in acest caz. Nimeni nu poate garanta acum ca elevul care a fost pe locul 7 in urma barajului prin care s-au selectat cei 6 care merg la Balcaniada de matemmatica si care ar fi fost al 6-lea daca nu s-ar fi produs "propulsarea" mentionata , nu ar fi obtinut si el un rezultat bun la Balcaniada, daca selectia s-ar fi facut in conditii "normale" si ar fi prins astfel lotul. Pana la urma, din cate stiu eu, avea si el o medalie internationala anul trecut ...
@informatica: bine ca la info totul a fost transparent si fair-play pana acum. Speram sa ramana asa...

Florin Manea said...

Referitor la olimpiada de informatica, trebuie spus ca un mare merit in mentinerea unei transparente si corectitudini in selectarea lotului il are doamna Ema Cerchez (care a condus acest lot cu rezultate foarte bune in ultimii ani). Nu in putine randuri domnia sa a preferat sa pastreze criteriile anuntate aprioric si sa renunte la o tentanta posibilitate de a lua o medalie in plus la concursurile internationale. Un exemplu: cazul Bogdan Tataroiu, caruia nu i s-a permis participarea la barajele lotului de seniori pana nu a intrat in liceu, cu toate ca toti stiam de valoarea sa.

Anonymous said...

Cineva mi-a recomandat sa citesc aici. Remarc un punct de vedere destul de obiectiv al dlui Florin Manea. Din pacate, eu am constatat ca ONI ca si multe alte concursuri au devenit arena de manifestare a ambitiilor dar si a intereselor. Nu dau exemple si nici nu aduc argumente, observ ca si dl Florin a vazut acest lucru intr-o oarecare masura. ByNet a fost desfiintat nu din cauza organizatorilor locali ci din aceeasi ambitie de face numai ce doresc unii. Au fost sacrificati elevi, posibili viitori concurenti, numai din cauza orgoliilor si frustrarilor. Concursurile de informatica nu trebuie sa fie neaparat organizate dupa metodele rigide, chiar stupide ale MECT, ele trebuie sa aduca un suflu nou, si o miscare buna, atat in interesul elevilor care vor sa ajunga in top, sa aiba CV bun, sa acceada la univ. bune, dar si pentru o masa mare de elevi buni care sa fie aliatii nostri!!
Imi pare rau de ceea ce aud, stiam ca ceva nu e in regula dar chiar nu ma asteptam sa fie asa!
Sunt optimist, informatica poate avea o miscare mai buna, cu conditia sa existe dorinta reala pentru aceasta, si nu numai interse de clan. Vom dscuta dupa viitoare olimpiada....;-)

Anonymous said...

Scuze,
am uitat sa semnez mai inainte:
Emil Onea

Florin Manea said...

Dupa cum am spus mai sus, eu nu voi mai participa la discutia de dupa viitoarea olimpiada, de la anul.

Cert este ca trebuie facut un efort sa se puna lucrurile pe un drum normal in olimpiada de informatica; si asta trebuie facut de toate partile. Si mai ales nu trebuie distruse lucrurile bune care exista: la info pana acum s-au promovat elevii valoarosi, s-a pastrat transparenta, criteriile de evaluare si selectie au fost corecte si cunoscute de la bun inceput tuturor participantilor. Asta e cel mai important. Din pacate anul asta la olimpiada (nu la ONI neaparat, ci in fenomenul general) am vazut o amenintare a acestor valori.

In principiu renuntarea mea la a mai participa la ONI e data tocmai de imposibilitatea (sau, ca sa nu fiu ipocrit, de lipsa de disponibilitate) de a face efortul de care vorbeam mai sus.