imSMART

... este numele unei mainfestari organizate de ASMI si FMI. In principiu este vorba de o sesiune de comunicari (de nivel national) unde studentii de la doctorat, master si licenta isi prezinta rezultatele, lucrarile sau ideeile. Cred ca ideea a fost aceea de a dezvolta sesiunea de comunicari stiintifice a facultatii, un eveniment aflat aproape intotdeauna in criza de participanti.

Mi se pare o idee foarte buna, si incurajez studentii care citesc acest blog sa incerce sa trimita o prezentare acolo: sper sa li se ofere ocazia de a avea un feedback consistent la ceea ce lucreaza. Mi-a mai placut de asemenea faptul ca exista o selectie a prezentarilor, facand sesiunea sa para mai aproape de o conferinta. La fel, suna bine si existenta unui program social.

Din pacate, desi e un pas in fata, manifestarea este afectata de incompletitudine, de lipsa detaliilor concrete; mi se pare ca e o idee buna, dar fara un continut bine pus la punct si ambalata in niste culori un pic prea tipatoare. Cred ca aici mai e mult de munca, intr-un timp foarte scurt. Avand in vedere ca e o manifestare la inceput, cred ca ar fi fost bine ca tocmai aceste detalii sa fie puse la punct. In cele ce urmeaza o sa dau cateva exemple referitoare la ceea ce cred eu ca nu e in regula. Sper sa fie utile organizatorilor, sa mai aduca ceva imbunatatiri.

Citesc pe site: "imSMART urmareste sa adune cat mai multi studenti din toata tara pentru a-si prezenta lucrarile in fata unui juriu de specialitate si a unor potentiali angajatori". Mi se pare de bun simt sa spui cine face parte din acest juriu, mai ales ca trimiterea prezentarilor a si inceput, si ele trebuie evaluate cumva (sau nu?). Sau poate nu se stie inca juriul... ceea ce ar fi foarte trist. Pana la urma nu este o practica obisnuita in cercetare sa citesti Program Comitee-ul unei conferinte sau Boardul editorial al unui jurnal inainte de a trimite o lucrare acolo?

Se tot spune pe site de existenta unor premii, dar nu se spune care sunt acele premii, concret! Experienta imi spune ca daca nu avem premiile in mana e mai bine sa nu vorbim de ele (eu am gresit de cateva ori cu aceasta chestie...). "Se pun la cale premii pentru categoriile: "Cea mai interesanta aplicatie", "Cea mai buna expunere" sau poti sa fii deasupra tuturor si sa castigi premiile pe sectiuni constand in bani si premii onorifice." Hmm...

E bine ca este separata partea de lucrari "graduate" (master+doctorat) de partea de lucrari "undergraduate". Dar nu ar fi fost bine sa anuntam din start si sectiunile sesiunii de comunicari, mai ales in contextul existentei unui concurs intre lucrarile prezentate? O separare de genul matematica/informatica teoretica/aplicatii? Nu e in regula sa incerci sa pui la un loc chestii incomparabile. Daca exista aceasta separare, ea trebuia anuntata!

Nu in ultimul rand, felul in care e prezentata toata manifestarea nu e in concordanta cu ceea ce este ea in fond. Cand am citit ceea ce scrie pe site nu imi era clar daca este o reclama bombastica la un concurs de miss, la un concurs pentru castigarea unei masini, la o tombola, sau, de fapt, se anunta o manifestare stiintifica. E pacat ca ideile bune sa fie lovite de prezentarea proasta, de lipsa de profesionalism si de graba (sesiunea e in jur de 20 mai, dar site-ul a fost lansat pe 31 martie).

Succes organizatorilor, si sper sa citeasca cele scrise mai sus ca pe o serie de sugestii de imbunatatire, ca pe o "critica pozitiva". Si sa nu uite ca prima impresie e importanta...