Conferinta in FMI

O noua conferinta va avea loc in curand in Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti. Cateva date despre aceasta conferinta, sustinuta de fostul meu student Alex Popa (despre care mai puteti citi cate ceva, in afara de ceea ce ne zice chiar el mai jos, si aici), mi-au fost trimise de autor:

Rezultate de (in)aproximare pentru probleme inspirate din biologie, prezentata de Alexandru Popa, student la doctorat la University of Bristol.
Data: luni 29 martie 2010, Ora 15-16, Amfiteatrul S. Stoilow (Amf 1).
Abstract: Foarte multe probleme de optimizare, avand importante aplicatii, sunt NP-Hard. Deoarece se crede ca este P este diferit de NP, calcularea solutiei optime pentru aceste probleme este imposibil de realizat in practica (deoarece timpul de calcul este foarte mare).
Doua dintre problemele de optimizare NP-Hard cu largi aplicatii in biologie sunt Shortest Common Supersequence ("Cel mai scurta supersecventa") si Shortest Common Superstring ("Cel mai scurt supersir"). Aceste probleme sunt definite astfel: fiind date n siruri de caractere s1, s2, ..., sn, sa se gaseasca cel mai scurt sir de caractere care contine toate cele n siruri ca subsecventa (respectiv subsir).
In prima parte a conferintei voi introduce cateva notiuni de baza, iar apoi voi analiza doua probleme inrudite cu cele de mai sus: Permuted Common Supersequence si Restricted Common Superstring.
Date biografice: Alex Popa este in prezent student la doctorat in Departamentul de Informatica, Universitatea din Bristol, Marea Britanie. Are interesele de cercetare in domeniile: algoritmica, bioinformatica, arhitecturi web, sisteme peer to peer, sisteme interactive. A absolvit Facultatea de Matematica si Informatica in anul 2008, cu lucrarea "Sisteme interactive cu registri si voci si limbajul AGAPIA", sub indrumarea Prof. Dr. Gheorghe Stefanescu. Ca un fapt inedit, Alex Popa a obtinut Locul III la selectia din Bucuresti la concursul FameLab 2008, Mentiune speciala la faza nationala a FameLab, si a fost invitat, ca urmare a acestor rezultate, sa participe la Beautiful Science Networking Event, Istanbul, octombrie 2008. Mai multe detalii, inclusiv informatii de contact, puteti gasi pe site-ul: www.cs.bris.ac.uk/~popa.