Licenta la Facultatea de Matematica si Informatica

In fiecare an, in luna iunie, studentii din anii terminali ai Facultatii de Matematica si Informatica din Universitatea din Bucuresti isi prezinta lucrarile de licenta. Si, in fiecare an, studentii au aceleasi intrebari: cum trebuie sa arate lucrarea de diploma, ce trebuie sa contina, cate pagini trebuie sa aiba, trebuie sa fie neaparat insotita de o aplicatie, etc... Pentru ca nu exista o reteta universala in scrierea unei astfel de lucrari, cred ca cel mai bine este sa oferim studentilor exemple de lucrari valoroase (si, implicit, bine scrise). Astfel, am rugat cativa din absolventii de anul acesta sa fie de acord sa fac publice lucrarile lor de licenta (pe care le citisem si mi se parusera deosebite); le multumesc celor care au acceptat. Mai jos gasiti aceste exemple; am insotit fiecare lucrare cu o scurta prezentare a autorului, cu numele indrumatorului stiintific, si, unde a fost cazul, cu o lista a premiilor luate de autor pentru lucrarea sa de licenta.

Laura Arhire, absolventa a sectiei de Informatica a FMI (4 ani de studiu), are interesele de cercetare pozitionate in zona prelucrarii limbajului natural, orientate mai ales spre studiul unor algoritmi de analiza sintactica (parsing) pentru limbajul natural si a rezultatelor legate de acest subiect. Lucrarea ei de licenta, scrisa sub indurmarea domnului profesor Radu Gramatovici, face parte din directia de interes anuntata mai sus si se intituleaza Parser pentru gramatici de inserare cu dependinte sortate.

Alexandru Popa, absolvent al sectiei de Informatica a FMI (3 ani de studiu), are interesele de cercetare in domeniile: algoritmica, arhitecturi web, sisteme peer to peer, sisteme interactive. Lucrarea lui este intitulata Sisteme interactive cu registri si voci si limbajul Agapia, si a fost scrisa sub indurmarea domnului profesor Gheorghe Stefanescu. Este de remarcat faptul ca Alexandru Popa a diseminat lucrarea sa de licenta printr-un articol aparut in Journal of Universal Computer Science, si, de asemenea, prin doua comunicari (intitulate Interactive Programs with Registers and Voices - Foundations si High Level Structured Programs with Registers and Voices: Agapia v0.2 Language), prezentate la GlobalComp Workshop 2008. Ca un fapt inedit, Alexandru Popa a obtinut Locul III la selectia din Bucuresti la concursul FameLab 2008, Mentiune speciala la faza nationala a FameLab, si a fost invitat, ca urmare a acestor rezultate, sa participe la Beautiful Science Networking Event, Istanbul, octombrie 2008. Alexandru Popa si-a prezentat lucrarea de licenta la sesiunea de comunicari stiintifice a studentilor din FMI.

Alexandru Szoke, absolvent al sectiei de Informatica a FMI (3 ani de studiu), are ca principale interese: algoritmii si structurile de date, teoria limbajelor formale si a automatelor, calculabilitatea si complexitatea calculului, modelele neconventionale de calcul, arhitectura software. Lucrarea lui este in domeniul modelelor neconventionale de calcul: Aspecte ale implementarii retelelor de procesoare biologice, scrisa sub indurmarea domnului profesor Victor Mitrana. Lucrarea lui Alexandru Szoke a fost premiata la Premiile Ericsson pentru excelenta in IT si telecomunicatii (Mai 2008) si a obtinut Premiul 2 in cadrul sesiunii de comunicari stiintifice a Concursului national studentesc Traian Lalescu, sectiunea Informatica si Matematici discrete (Universitatea Politehnica Bucuresti, Iunie 2008). De asemenea Alexandru Szoke a prezentat lucrarea sa la sesiunea de comunicari stiintifice a studentilor din FMI.

Alexandru Tomescu
, absolvent ca Sef de Promotie (cu media maxima 10) al sectiei de Informatica a FMI (4 ani de studiu), are ca principale interese de cercetare: teoria grafurilor - indici topologici, calcul cu membrane, retele de sortare, verificarea formala a demonstratiilor, probleme de optimizare cu constrangeri. A scris o lucrare de licenta intitulata Retele de sortare implementate cu P sisteme sub indurmarea doamnei profesoare Rodica Ceterchi, domeniul fiind cel al modelelor de calcul neconventionale. Lucrarea lui Alexandru Tomescu a fost premiata la Premiile Ericsson pentru excelenta in IT si telecomunicatii (Mai 2008) si a obtinut Premiul 1 si Marele Premiu in cadrul sesiunii de comunicari stiintifice a Concursului national studentesc Traian Lalescu (Universitatea Politehnica Bucuresti, Iunie 2008). Trebuie remarcat faptul ca lui Alexandru Tomescu i-au aparut sau i-au fost acceptate spre publicare trei lucrari incluse in teza de licenta: doua la conferinte de P-Sisteme (Workshop on Membrane Computing 2007 si Brainstorming Week on Membrane Computing 2008) si una in jurnalul Fundamenta Informaticae.

Ionut Tutu, absolvent ca Sef de Promotie (cu media maxima 10) al sectiei de Informatica a FMI (3 ani de studiu), are ca principale interese: sistemele formale, teoria modelelor, verificarea sistemelor de calcul, modelele de calcul si algoritmica. Lucrarea sa de licenta, scrisa sub indrumarea domnului profesor Virgil Emil Cazanescu, se intituleaza Institutii, si prezinta un cadrul general pentru folosirea specificatiilor algebrice pentru descrierea formala a sistemelor informatice. Si Ionut Tutu a prezentat lucrarea sa de licenta la sesiunea de comunicari stiintifice a studentilor din FMI.

Din pacate lucrarea mea de licenta, scrisa sub indurmarea domnului profesor Radu Gramatovici, s-a pierdut, odata cu hard-disk-ul pe care se afla, deci nu pot contribui cu un exemplu personal la lista de mai sus. Dar aici si aici (Contextual Grammars and Go-Through Automata, pg. 159-168 din volum, respectiv On the syllabification of words via go-through automata, co-autori: L.P. Dinu, R. Gramatovici, pg. 223-235 din volum) sunt doua articole ce se regaseau, intr-o forma mai mult sau mai putin completa, in aceasta lucrare.