ACM.ro 2008

Dupa vacanta si o pauza prelungita de scris pe blog, revin cu un subiect de actualitate pentru cei interesati de concursurile studentesti de programare.

In 2008 Universitatea din Bucuresti va avea, din nou, 3 echipe participante la Etapa Regionala (Sud-Estul Europei) a concursului ICPC ACM, care se va desfasura intre 16 si 19 octombrie in Universitatea Politehnica din Bucuresti. Echipele sunt:

Infoarena Coders: Andrei Grigorean, Mircea Pasoi, Victor Rusu.
Unibuc Red Devils: Paul Baltescu, Adrian Diaconu, Stefan Filip.
Unibuc Gold Devils: Mihai Ciucu, Mihnea Giurgea, Catalin Tiseanu.

Fata de anul trecut echipele s-au modificat destul de mult: au venit 3 studenti noi (Victor Rusu, Paul Baltescu, Stefan Filip, toti membrii ai echipelor Romaniei de la olimpiadele internationale din vara lui 2008), Mihai Ciucu (student in anul 3) a reusit calificarea in premiera la concurs, restul de 5 concurenti fiind deja la a doua sau a treia participare, si fiind selectati in urma concursului organizat in facultate.

Ca si anul trecut, cred ca un rezultat bun ar fi calificarea uneia dintre echipe la finala mondiala, iar un rezultat foarte bun ar fi castigarea regionalei. Principalii contracandidati in obtinerea acestor rezultate vor fi, probabil, participantii din Ucraina si gazdele din Politehnica.

Pentru mine, editia de anul acest a ICPC va fi ultima ca antrenor al echipelor Universitatii. Motivele sunt diverse: pe de o parte cred ca e momentul sa ma rup in totalitate de concursurile de programare, apoi e normal sa las pe cineva sa vina cu idei si initiative noi pentru pregatirea acestui concurs (dar oare pe cine? chiar sunt curios cine va prelua pregatirea echipei), si, in fine, sper ca la anul sa fiu plecat la o bursa postdoc. Perioada in care am antrenat aceste echipe (inceputa in 2004) a fost una foarte interesanta, in care am avut multe de invatat, si, cred eu, am avut si cateva rezultate bune: cel mai important este faptul ca de cativa ani Universitatea domina topul echipelor romanesti de la acest concurs, urmat, ca o consecinta, de faptul ca an de an majoritatea olimpicilor de la informatica se indreapta catre Facultatea de Matematica si Informatica.

2 comments:

Tiberiu Florea said...

Multă baftă celor 3 echipe!

"Pentru mine, editia de anul acest a ICPC va fi ultima ca antrenor al echipelor Universitatii. Motivele sunt diverse: pe de o parte cred ca e momentul sa ma rup in totalitate de concursurile de programare, apoi e normal sa las pe cineva sa vina cu idei si initiative noi pentru pregatirea acestui concurs (dar oare pe cine? chiar sunt curios cine va prelua pregatirea echipei), si, in fine, sper ca la anul sa fiu plecat la o bursa postdoc."

Cred că vorbesc în numele tuturor foştilor participanţi la ACM dacă-ţi mulţumesc pentru efortul depus până acum. Sper să meargă totul ceas la postdoc.

"Perioada in care am antrenat aceste echipe (inceputa in 2004) a fost una foarte interesanta, in care am avut multe de invatat, si, cred eu, am avut si cateva rezultate bune:"

De acord! Am învăţat multe, au fost şi rezultate bune, şi rezultate mai puţin bune dar cu siguranţă a meritat. :-)

Florin Manea said...

Multumesc Tibi pentru aprecieri si pentru urari.

Pentru ca tot vorbim de ceea ce am invatat si am dobandit in aceasta perioada, as mai mentiona si un alt mare beneficiu al perioadei in care am antrenat echipele pentru concursul ICPC. Anume acela ca s-a mentinut in facultate un grup de studenti interesat de a face performanta in informatica, fie la nivel de rezolvare de probleme, fie chiar la un nivel mai ridicat, de cercetare (dupa cum s-a putut vedea in seminariile organizate impreuna cu Mihai Patrascu in vara). Mai toti absolventii care au fost participanti la ICPC au prezentat lucrari de diploma foarte bune, in majoritatea lor teoretice, cu un grad sporit de dificultate si originalitate. Sper ca inca de anul acesta unii dintre studentii, viitori absolventi, din acest grup sa poata publica lucrari de cercetare la conferinte sau in jurnale bune.

Ar fi foarte important sa ramana un astfel de grup, la care sa se afilieze si studentii care intra in facultate, si de care sa ramana aproape cei care termina facultatea, si merg la masterat sau la doctorat; si asta e o treaba la care trebuie sa contribuie si cei care vor forma echipele pentru ICPC in viitor.