ONI 2008: Prefata

In saptamana 28 aprilie - 4 mai se va desfasura la Ploiesti Olimpiada Nationala de Informatica pentru Liceu - ONI 2008. Cum anul acesta sunt presedintele Comisiei de Evaluare a olimpiadelor nationale de informatica (pentru liceu si gimnaziu), m-am gandit ca ar fi interesant sa scriu cateva posturi avand ca tema aceasta olimpiada.

Premisele de la care pornim cu aceasta olimpiada au, in viziunea mea, o tenta negativa. In primul rand ultimele etape ale olimpiadei (judeteana, nationala si barajul juniorilor ca si judeteana liceenilor) au fost marcate de prezenta unor erori in enunturile si testele problemelor, ca si de unele discutii privind dificultatea exagerata, sau, din contra, redusa a unora dintre subiecte. Bineinteles, lucrurile au fost corectate, am incercat sa asezam totul in asa fel incat nimeni sa nu aiba de suferit de pe urma acestor erori, dar, totusi, olimpiada a fost afectata. Merita mentionate aici si o serie intreaga de tensiuni care au aparut in interiorul comisiei datorita acestor greseli, si care e putin probabil sa treaca fara urme.

Pe de alta parte, nici mentalitatea celor care participa la olimpiada (in primul rand elevii, parintii lor, dar si profesorii prinsi in fenomen) nu mi se pare sanatoasa: pentru multi dintre ei nu mai conteaza decat ocuparea primelor locuri, o ratare a lor fiind perceputa ca o tragedie. Prea putini privesc olimpiada ca o ocazie de a-si testa capacitatile de rezolvare a unor probleme deosebite de informatica, in conditiile stricte ale unui concurs, in compania unor competitori valorosi. Ideea ca cel mai bun sa castige este perimata: din ceea ce am vazut la olimpiada nationala pentru gimnaziu cred ca multi competitori (din fericire nu toti!) ar recurge si la mijloace lipsite de fair-play pentru a castiga premiile olimpiadei. Tot aceasta mentalitate paguboasa face ca foarte multi competitori (din fericire prea putini dintre cei de top) sa mearga pe ideea: invatam sa implementam cat mai multi algoritmi si structuri de date, fara a intelege neaparat principiile teoretice pe care se bazeaza ei, aplicam ce putem, si asteptam sa vedem ce iese; sigur, o astfel de abordare poate fi eficienta pe termen scurt, insa pe termen lung e catastrofala: am destui studenti cu rezultate decente la olimpiade care cu greu mai fac fata cerintelor cursurilor de facultate.

Exista si o serie de premise pozitive. Ca si in anii trecuti am reusit sa aducem in comisie o serie de studenti valorosi, majoritatea cu rezultate bune la olimpiade si concursuri studentesti (spre exemplu, din FMI toti cei care participa au participat cu rezultate foarte bune la concursul ICPC ACM in ultimii ani: Mircea Pasoi, Adrian Diaconu, Emilian Miron, Tiberiu Danet, Dan Ionut Fechete si Andrei Grigorean). Este clar ca participarea lor aduce un plus important, si necesar, de calitate la nivelul problemelor propuse.

Tot un lucru bun este si participarea la ONI a domnului Profesor Victor Mitrana ca presedinte de onoare. Cred ca e important ca participantii sa cunoasca, fie si numai prin prisma unui discurs la festivitatea de deschidere, o persoana cu rezultate deosebite in cercetarea din domeniul informaticii teoretice.

Tot un lucru bun este amploarea pe care a capatat-o pregatirea online: site-uri ca infoarena.ro sau .campion au devenit principalele resurse ale elevilor. Arhivele de probleme ale celor doua site-uri cuprind majoritatea problemelor date la concursuri in Romania, dar si o multitudine de exemple de aplicare a unor algoritmi deosebiti. Unele probleme sunt rezolvate, altele nu, majoritatea sunt insa discutate pe forumurile celor doua site-uri. O remarca speciala pentru Arhiva Educationala de pe site-ul infoarena.ro, o resursa in dezvoltare care cred ca va fi foarte importanta in anii care urmeaza pentru pregatirea olimpiadei. Ca o paranteza, voi mai spune ca dupa parerea mea infoarena este una dintre cele mai importante initiative in directia unei educatii complete in informatica in Romania: sunt problemele pregatitoare pentru concursuri cu discutiile din jurul lor, sunt concursurile gen pre-oni, este blogul intretinut de Cosmin Negruseri, este training-path-ul, este pagina cu cool-papers - un prim pas catre citirea unor lucrari de cercetare deosebite.

E de mentionat ca fapt pozitiv privind ONI 2008 si locatia: Ploiesti. Un oras cu traditie in informatica, cu multi olimpici cu rezultate frumoase, si mai ales cu o serie de profesori dispusi, si capabili, sa faca treaba buna. Am mai fost la Ploiesti in contextul olimpiadei in 2006 la un lot, si totul a fost excelent.

In fine, ar fi bine ca modul in care este abordata olimpiada de elevi sa fie influentat si de cele cateva (foarte interesante) articole despre olimpiada (si comentariile lor), publicate de Tiberiu Florea pe blogul-ul infoarena.

Asta e imaginea mea asupra ONI 2008, inainte de inceputul evenimentului. In saptamana care urmeaza voi reveni cu impresii si detalii despre desfasurarea olimpiadei.

7 comments:

Cristian George said...

Te felicit pentru initiativa!
Astept cu interes continuarea...

Anonymous said...

Dar de ONIbyNet ce se aude? E atat de greu sa se gaseasca cineva care sa preia sursele si sa le dea comisiei?

Florin Manea said...

Din cate am aflat eu nu se va face ONI by Net anul acesta. Oricum, decizia de a organiza sau nu ONI by Net a fost luata de Comisia de Organizarea a ONI, formata de minister si de cei din Ploiesti.

Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca intotdeauna mi s-a parut ca ONIbyNet era o idee nefericita. Problemele de la olimpiada vor fi puse probabil pe infoarena, deci cei interesati vor putea sa incerce sa le rezolve oricand. Iar olimpiada este un concurs cu niste reguli si niste faze bine definite. Nu mi se pare corect sa existe o modalitate de a scurtcircuita aceste reguli. Pentru a ajunge sa dai barajul (ceea ce se putea obtine prin ONIbyNet) trebuie sa depasesti toate fazele cerute de regulile olimpiadei. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca participarea la ONI sau la baraje nu este ceva obligatoriu, indiferent de rezultatele anterioare. Deci daca cineva nu se califica anul asta la ONI, mai incearca si in alti ani, sau daca nu mai are ocazia poate participa la o gramada de alte concursuri (unele chiar mai valoroase, gen ICPC ACM sau TopCoder).

Cristian George said...

Se poate face ONIbyNet fara locuri rezervate la baraj.

Eu cred ca ONIbyNet este un proiect foarte bun si merita reluat. Intr-adevar, calificarea la baraj e o chestiune discutabila, un "scurtcircuit" pentru unii participanti. Pe de alta parte, barajul si loturile au reguli oarecum separate de ONI. Poti sa privesti calificarea via ONIbyNET ca pe o a doua sansa; o sansa accesibila tuturor elevilor. Insa nu tin neaparat sa sustin cauza "scurtcircuitarii". Nu cred ca e esentiala.

Cred ca ONIbyNET e un proiect bun, cu sau fara calificare la baraj.
Eu am participat intr-a 9-a cand am "ratat" ONI. M-am bucurat foarte mult ca mi s-a dat ocazia sa ma intrec cu cei care au reusit sa ajunga acolo. In 2001 nici nu cred ca puteai sa intri la baraj si oricum nu asta era scopul meu atunci.
Chiar si in calitate de participant la ONI mi se parea interesant sa vad ce fac "cei de-acasa" sau ce face Mugurel :)

Florin Manea said...

Cristi, sunt corecte argumentele tale, in general. Cred totusi ca se poate sa iti verifici fortele si rezolvand problemele pe un site de probleme, alta data, nu neaparat in timpul olimpiadei. Oricum nu e competitie reala: tu acasa ai carti, net, etc. Si dupa cum am spus cred ca sanse mai sunt in viata unui om: olimpiada nu e sfarsitul sanselor. In fine, fiecare cu parerea lui.

Oricum, repet: organizarea ONI by Net este decizia Comisiei de Organizare, nu a celei de Evaluare... Deci in functie de organizatorii de la anul, o sa fie sau nu ONI by Net.

Anonymous said...

Salut,
Nu am gasit nici o lista cu notele elevilor de clasa a XI-a
Probabil au fost omise

Florin Manea said...

Eu le-am vazut pe pagina olimpiadei, la sectiune rezultate... poate mai devreme nu erau...