Luni 23 februarie, la ora 12:00, in amfiteatrul Stoilow (etaj 1) al FMI, va avea loc o conferinta sustinuta de Marius Zimand, profesor in Departamentul de Informatica al Towson University.
De asemenea, joi 26 februarie, la ora 14:00, tot in amfiteatrul Stoilow, va avea loc o conferinta sustinuta de Victor Mitrana, in ciclul Conferintelor lunare ale Facultatii de Matematica si Informatica.
Titlul conferintei: Extractori rezistenti la expunere si aplicatii.Cateva lucrari ale lui Marius Zimand legate de aceasta tema gasiti aici, aici si aici. Mai merita mentionat ca Marius Zimand a obtinut, cu o lucrare pe tema extractorilor, Best Paper Award la ICALP 2005.
Abstract: Folosirea bitilor aleatori este benefica si uneori chiar esentiala in algoritmi, criptografie, simulare, si alte aplicatii. In general, analiza presupune ca bitii sunt perfect aleatori, dar in realitate, sursele de aleatorism furnizeaza biti dezechilibrati, cu diverse corelatii si alte defecte. Un extractor este o procedura eficienta care corecteaza astfel de defecte. In prezentare, voi descrie notiunea generala de extractor, legatura neasteptata dintre acestia si generatorii de biti pseudo-aleatori, si voi pune accentul pe un tip special de extractori, si anume extractorii rezistenti la expunere. De asemenea, voi prezenta utilizarea acestui tip de extractor in derandomizarea algoritmilor cu timp subliniar.
De asemenea, joi 26 februarie, la ora 14:00, tot in amfiteatrul Stoilow, va avea loc o conferinta sustinuta de Victor Mitrana, in ciclul Conferintelor lunare ale Facultatii de Matematica si Informatica.
Titlul conferintei: Este natura un supercomputer?Nu in ultimul rand, in perioada 17 - 19 februarie, va avea loc un ciclu de prezentari ale lui Dan R. Ghica, de la Universitatea din Birmingham, cu titlul Game Semantics with Applications. Detalii despre vorbitor si despre subiectul abordat, precum si programul prezentarilor, se gasesc aici.
Abstract: Scopul prezentarii este o discutie despre cateva paradigme de calcul sugerate de sau inspirate din biologie. Aceasta arie de cercetare priveste intelegerea modului in care moleculele biologice proceseaza informatia si posibilitatea efectuarii de calcule cu ajutorul acestor molecule. Vor fi trecute in revista cateva modele de calcul bazate pe operatii si arhitecturi inspirate din biologie: calcul prin manipularea ADN-ului "in vivo" si "in vitro", calcul cu populatii de celule, calcul cu membrane.