Anunt: Doua Conferinte in FMI

Vineri 18 aprilie, incepand cu ora 10:00, in sala 220 a FMI, vor avea loc 2 prezentari sustinute de Luigia Petre, Profesor Asistent in Computer Technology la Abo Akademi University, Department of Information Technologies, si, respectiv Ion Petre, Cercetator la Academia Finlandei si Docent in Informatica Teoretica la Abo Akademi University.

Conferinta sustinuta de Luigia Petre este intitulata Metode formale – un instrument de construire şi verificare a sistemelor software, fiind in esenta o prezentare din aria ingineriei software, iar cea sustinuta de Ion Petre este intitulata Matematica asamblarii genelor la ciliate, fiind pozitionata in aria bioinformaticii. Mai multe despre aceste conferinte se poate afla aici.

Din pacate nu voi putea participa la nici una dintre cele doua conferinte (din cauza orelor de curs pe care trebuie sa le tin in perioada respectiva), dar ii rog pe cei care vor asista sa puna comentarii la acest post in care sa ne povesteasca pe scurt cum a fost.

Noutati (Apr. 18, 2008): Cei doi vorbitori anuntati mai sus, Luigia si Ion Petre, au fost amabili si mi-au oferit slide-urile pe care le-au prezentat pentru a le face publice. Le gasiti aici (prezentarea Metode formale – un instrument pentru construirea si verificarea sistemelor software) si aici (prezentarea Matematica asamblarii genelor la ciliate).

2 comments:

Anonymous said...

Am asistat vineri la cele doua prezentari mentionate in post. Prezentarea Luigiei Petre a fost presarata cu numeroase exemple atat de logici folosinte in model checking(fapt observabil si in slide-urile postate) cat si exemple concrete de utilizare in industrie a tehnicilor prezentate in slide-uri. Un exemplu extrem de interesant a fost folosirea B-Method de catre Siemens pentru specificarea sistemului automatic de control al trenurilor, METEOR, rezultand un sistem mai sigur si mai ieftin de dezvoltat decat in cazul folosirii tehnicilor traditionale de verificare. Prezentarea sustinuta de Ion Petre s-a dovedit a fi ceva mai dinamica, problemele abordate avand un caracter intuitiv mai ridicat decat in cadrul metodelor formale. In cadrul prezentarii au fost expuse cateva metode de formalizare a asamblarii genelor la ciliate si s-a aratat cum se poate reduce problema originala la o interesanta problema de calcul cu string-uri.

Florin Manea said...

M-am uitat si eu pe slide-urile celor doua prezentari. Si nu am decat lucruri bune de spus. In prima prezentare, cea de metode formale, s-a reusit sa se atraga atentia asupra unor lucruri de actualitate, care la noi in facultate nu se prea fac; exemplele practice au facut prezentarea si mai atractiva, cred. A doua prezentare este si mai interesanta pentru mine, avand in vedere ca e aproape de ceea ce lucrez eu. Din punct de vedere al continutului, pe scurt, este vorba, dupa cum spunea si Ion Petre intr-o discutie, despre un pas dintr-o abordare generala in directia formalizarii biologiei cu ajutorul instrumentelor matematice-informatice.

In fine, de apreciat si scurta prezentare a institutiilor din Turku, si a oportunitatilor existente acolo pentru studenti si cercetatori.