imSMART

... este numele unei mainfestari organizate de ASMI si FMI. In principiu este vorba de o sesiune de comunicari (de nivel national) unde studentii de la doctorat, master si licenta isi prezinta rezultatele, lucrarile sau ideeile. Cred ca ideea a fost aceea de a dezvolta sesiunea de comunicari stiintifice a facultatii, un eveniment aflat aproape intotdeauna in criza de participanti.

Mi se pare o idee foarte buna, si incurajez studentii care citesc acest blog sa incerce sa trimita o prezentare acolo: sper sa li se ofere ocazia de a avea un feedback consistent la ceea ce lucreaza. Mi-a mai placut de asemenea faptul ca exista o selectie a prezentarilor, facand sesiunea sa para mai aproape de o conferinta. La fel, suna bine si existenta unui program social.

Din pacate, desi e un pas in fata, manifestarea este afectata de incompletitudine, de lipsa detaliilor concrete; mi se pare ca e o idee buna, dar fara un continut bine pus la punct si ambalata in niste culori un pic prea tipatoare. Cred ca aici mai e mult de munca, intr-un timp foarte scurt. Avand in vedere ca e o manifestare la inceput, cred ca ar fi fost bine ca tocmai aceste detalii sa fie puse la punct. In cele ce urmeaza o sa dau cateva exemple referitoare la ceea ce cred eu ca nu e in regula. Sper sa fie utile organizatorilor, sa mai aduca ceva imbunatatiri.

Citesc pe site: "imSMART urmareste sa adune cat mai multi studenti din toata tara pentru a-si prezenta lucrarile in fata unui juriu de specialitate si a unor potentiali angajatori". Mi se pare de bun simt sa spui cine face parte din acest juriu, mai ales ca trimiterea prezentarilor a si inceput, si ele trebuie evaluate cumva (sau nu?). Sau poate nu se stie inca juriul... ceea ce ar fi foarte trist. Pana la urma nu este o practica obisnuita in cercetare sa citesti Program Comitee-ul unei conferinte sau Boardul editorial al unui jurnal inainte de a trimite o lucrare acolo?

Se tot spune pe site de existenta unor premii, dar nu se spune care sunt acele premii, concret! Experienta imi spune ca daca nu avem premiile in mana e mai bine sa nu vorbim de ele (eu am gresit de cateva ori cu aceasta chestie...). "Se pun la cale premii pentru categoriile: "Cea mai interesanta aplicatie", "Cea mai buna expunere" sau poti sa fii deasupra tuturor si sa castigi premiile pe sectiuni constand in bani si premii onorifice." Hmm...

E bine ca este separata partea de lucrari "graduate" (master+doctorat) de partea de lucrari "undergraduate". Dar nu ar fi fost bine sa anuntam din start si sectiunile sesiunii de comunicari, mai ales in contextul existentei unui concurs intre lucrarile prezentate? O separare de genul matematica/informatica teoretica/aplicatii? Nu e in regula sa incerci sa pui la un loc chestii incomparabile. Daca exista aceasta separare, ea trebuia anuntata!

Nu in ultimul rand, felul in care e prezentata toata manifestarea nu e in concordanta cu ceea ce este ea in fond. Cand am citit ceea ce scrie pe site nu imi era clar daca este o reclama bombastica la un concurs de miss, la un concurs pentru castigarea unei masini, la o tombola, sau, de fapt, se anunta o manifestare stiintifica. E pacat ca ideile bune sa fie lovite de prezentarea proasta, de lipsa de profesionalism si de graba (sesiunea e in jur de 20 mai, dar site-ul a fost lansat pe 31 martie).

Succes organizatorilor, si sper sa citeasca cele scrise mai sus ca pe o serie de sugestii de imbunatatire, ca pe o "critica pozitiva". Si sa nu uite ca prima impresie e importanta...

2 comments:

Florin Manea said...

Iata si anuntul de la alta manifestare de acest gen, despre care nu am gasit mare lucru pe net:

Studentii care doresc sa participe la Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice de la Iasi (14–16 mai) sint rugati sa transmita un rezumat extins al comunicarii propuse (chiar lucrarea in extenso daca este posibil) la adresele: radu at funinf.cs.unibuc.ro (info) si lornea at gta.math.unibuc.ro (mate). Data limita de primire a rezumatelor: 24 aprilie 2010. In vederea decontarii deplasarii la Iasi a studentilor participanti se va face o preselectie in facultate.

Florin Manea said...

Din pacate nu mai merge pagina concursului imSMART. Nu stiu daca se mai organizeaza sau nu, insa observatiile de mai sus raman valabile, putand fi luate ca sfaturi pentru organizarea unui astfel de eveniment...