Anunt: Conferinte in FMI

Luni 23 februarie, la ora 12:00, in amfiteatrul Stoilow (etaj 1) al FMI, va avea loc o conferinta sustinuta de Marius Zimand, profesor in Departamentul de Informatica al Towson University.
Titlul conferintei: Extractori rezistenti la expunere si aplicatii.

Abstract: Folosirea bitilor aleatori este benefica si uneori chiar esentiala in algoritmi, criptografie, simulare, si alte aplicatii. In general, analiza presupune ca bitii sunt perfect aleatori, dar in realitate, sursele de aleatorism furnizeaza biti dezechilibrati, cu diverse corelatii si alte defecte. Un extractor este o procedura eficienta care corecteaza astfel de defecte. In prezentare, voi descrie notiunea generala de extractor, legatura neasteptata dintre acestia si generatorii de biti pseudo-aleatori, si voi pune accentul pe un tip special de extractori, si anume extractorii rezistenti la expunere. De asemenea, voi prezenta utilizarea acestui tip de extractor in derandomizarea algoritmilor cu timp subliniar.
Cateva lucrari ale lui Marius Zimand legate de aceasta tema gasiti aici, aici si aici. Mai merita mentionat ca Marius Zimand a obtinut, cu o lucrare pe tema extractorilor, Best Paper Award la ICALP 2005.

De asemenea, joi 26 februarie, la ora 14:00, tot in amfiteatrul Stoilow, va avea loc o conferinta sustinuta de Victor Mitrana, in ciclul Conferintelor lunare ale Facultatii de Matematica si Informatica.
Titlul conferintei: Este natura un supercomputer?

Abstract: Scopul prezentarii este o discutie despre cateva paradigme de calcul sugerate de sau inspirate din biologie. Aceasta arie de cercetare priveste intelegerea modului in care moleculele biologice proceseaza informatia si posibilitatea efectuarii de calcule cu ajutorul acestor molecule. Vor fi trecute in revista cateva modele de calcul bazate pe operatii si arhitecturi inspirate din biologie: calcul prin manipularea ADN-ului "in vivo" si "in vitro", calcul cu populatii de celule, calcul cu membrane.
Nu in ultimul rand, in perioada 17 - 19 februarie, va avea loc un ciclu de prezentari ale lui Dan R. Ghica, de la Universitatea din Birmingham, cu titlul Game Semantics with Applications. Detalii despre vorbitor si despre subiectul abordat, precum si programul prezentarilor, se gasesc aici.

2 comments:

catutz said...

Hmmmm, se pare ca a devenit si mai interesant sa fii student la matematica si sa fii si interesat de research...ma bucur sa vad ca e mult mai dinamic ca acum 10 ani

Florin Manea said...

Da, am reusit in ultima vreme sa adunam ceva oameni sa tina talk-uri in facultate.

Anul trecut au fost Mihai Patrascu (cu care initiasem si un fel de seminar, sa aiba si studentii sansa sa vada cu ce se mananca cercetarea), Luigia si Ion Petre, a fost o serie de mini-conferinte la aniversarea domnului profesor Cazanescu (a sustinut una si Razvan Diaconescu), a fost si conferinta Aspecte formale ale calculului, pentru aniversarea domnului Profesor Mitrana (aici au avut talk-uri Solomon Marcus, Andrei Paun, Radu Gramatovici, George Georgescu, si cu mine), a mai avut un talk de logica George Georgescu, si sunt sigur ca am mai uitat cateva conferinte bune.

Anul acesta sunt deja programate conferintele lui Marius Zimand si Victor Mitrana, a avut Solomon Marcus o conferinta la inceptul anului, despre greseala si rolul ei in matematica, si a fost si Dan Ghica (un cercetator destul de valoros, cu lucrari pe la conferinte de mare anvergura din aria limbajelor de programare, care a tinut un tutorial foarte interesant, o sa caut cateva din lucrarile lui sa le citesc). Se poate spune ca incep sa se miste lucrurile cat de cat.

In plus, au fost initiate de Liviu Ornea Serile culturale ale facultatii (unde vin oameni din domenii foarte diverse si tin conferinte de o ora-doua), si sesiunea stiintifica a studentilor (un eventual punct de start intr-o cariera de research).