ACM.ro 2008

Dupa vacanta si o pauza prelungita de scris pe blog, revin cu un subiect de actualitate pentru cei interesati de concursurile studentesti de programare.

In 2008 Universitatea din Bucuresti va avea, din nou, 3 echipe participante la Etapa Regionala (Sud-Estul Europei) a concursului ICPC ACM, care se va desfasura intre 16 si 19 octombrie in Universitatea Politehnica din Bucuresti. Echipele sunt:

Infoarena Coders: Andrei Grigorean, Mircea Pasoi, Victor Rusu.
Unibuc Red Devils: Paul Baltescu, Adrian Diaconu, Stefan Filip.
Unibuc Gold Devils: Mihai Ciucu, Mihnea Giurgea, Catalin Tiseanu.

Fata de anul trecut echipele s-au modificat destul de mult: au venit 3 studenti noi (Victor Rusu, Paul Baltescu, Stefan Filip, toti membrii ai echipelor Romaniei de la olimpiadele internationale din vara lui 2008), Mihai Ciucu (student in anul 3) a reusit calificarea in premiera la concurs, restul de 5 concurenti fiind deja la a doua sau a treia participare, si fiind selectati in urma concursului organizat in facultate.

Ca si anul trecut, cred ca un rezultat bun ar fi calificarea uneia dintre echipe la finala mondiala, iar un rezultat foarte bun ar fi castigarea regionalei. Principalii contracandidati in obtinerea acestor rezultate vor fi, probabil, participantii din Ucraina si gazdele din Politehnica.

Pentru mine, editia de anul acest a ICPC va fi ultima ca antrenor al echipelor Universitatii. Motivele sunt diverse: pe de o parte cred ca e momentul sa ma rup in totalitate de concursurile de programare, apoi e normal sa las pe cineva sa vina cu idei si initiative noi pentru pregatirea acestui concurs (dar oare pe cine? chiar sunt curios cine va prelua pregatirea echipei), si, in fine, sper ca la anul sa fiu plecat la o bursa postdoc. Perioada in care am antrenat aceste echipe (inceputa in 2004) a fost una foarte interesanta, in care am avut multe de invatat, si, cred eu, am avut si cateva rezultate bune: cel mai important este faptul ca de cativa ani Universitatea domina topul echipelor romanesti de la acest concurs, urmat, ca o consecinta, de faptul ca an de an majoritatea olimpicilor de la informatica se indreapta catre Facultatea de Matematica si Informatica.