ONI 2008: Prefata

In saptamana 28 aprilie - 4 mai se va desfasura la Ploiesti Olimpiada Nationala de Informatica pentru Liceu - ONI 2008. Cum anul acesta sunt presedintele Comisiei de Evaluare a olimpiadelor nationale de informatica (pentru liceu si gimnaziu), m-am gandit ca ar fi interesant sa scriu cateva posturi avand ca tema aceasta olimpiada.

Premisele de la care pornim cu aceasta olimpiada au, in viziunea mea, o tenta negativa. In primul rand ultimele etape ale olimpiadei (judeteana, nationala si barajul juniorilor ca si judeteana liceenilor) au fost marcate de prezenta unor erori in enunturile si testele problemelor, ca si de unele discutii privind dificultatea exagerata, sau, din contra, redusa a unora dintre subiecte. Bineinteles, lucrurile au fost corectate, am incercat sa asezam totul in asa fel incat nimeni sa nu aiba de suferit de pe urma acestor erori, dar, totusi, olimpiada a fost afectata. Merita mentionate aici si o serie intreaga de tensiuni care au aparut in interiorul comisiei datorita acestor greseli, si care e putin probabil sa treaca fara urme.

Pe de alta parte, nici mentalitatea celor care participa la olimpiada (in primul rand elevii, parintii lor, dar si profesorii prinsi in fenomen) nu mi se pare sanatoasa: pentru multi dintre ei nu mai conteaza decat ocuparea primelor locuri, o ratare a lor fiind perceputa ca o tragedie. Prea putini privesc olimpiada ca o ocazie de a-si testa capacitatile de rezolvare a unor probleme deosebite de informatica, in conditiile stricte ale unui concurs, in compania unor competitori valorosi. Ideea ca cel mai bun sa castige este perimata: din ceea ce am vazut la olimpiada nationala pentru gimnaziu cred ca multi competitori (din fericire nu toti!) ar recurge si la mijloace lipsite de fair-play pentru a castiga premiile olimpiadei. Tot aceasta mentalitate paguboasa face ca foarte multi competitori (din fericire prea putini dintre cei de top) sa mearga pe ideea: invatam sa implementam cat mai multi algoritmi si structuri de date, fara a intelege neaparat principiile teoretice pe care se bazeaza ei, aplicam ce putem, si asteptam sa vedem ce iese; sigur, o astfel de abordare poate fi eficienta pe termen scurt, insa pe termen lung e catastrofala: am destui studenti cu rezultate decente la olimpiade care cu greu mai fac fata cerintelor cursurilor de facultate.

Exista si o serie de premise pozitive. Ca si in anii trecuti am reusit sa aducem in comisie o serie de studenti valorosi, majoritatea cu rezultate bune la olimpiade si concursuri studentesti (spre exemplu, din FMI toti cei care participa au participat cu rezultate foarte bune la concursul ICPC ACM in ultimii ani: Mircea Pasoi, Adrian Diaconu, Emilian Miron, Tiberiu Danet, Dan Ionut Fechete si Andrei Grigorean). Este clar ca participarea lor aduce un plus important, si necesar, de calitate la nivelul problemelor propuse.

Tot un lucru bun este si participarea la ONI a domnului Profesor Victor Mitrana ca presedinte de onoare. Cred ca e important ca participantii sa cunoasca, fie si numai prin prisma unui discurs la festivitatea de deschidere, o persoana cu rezultate deosebite in cercetarea din domeniul informaticii teoretice.

Tot un lucru bun este amploarea pe care a capatat-o pregatirea online: site-uri ca infoarena.ro sau .campion au devenit principalele resurse ale elevilor. Arhivele de probleme ale celor doua site-uri cuprind majoritatea problemelor date la concursuri in Romania, dar si o multitudine de exemple de aplicare a unor algoritmi deosebiti. Unele probleme sunt rezolvate, altele nu, majoritatea sunt insa discutate pe forumurile celor doua site-uri. O remarca speciala pentru Arhiva Educationala de pe site-ul infoarena.ro, o resursa in dezvoltare care cred ca va fi foarte importanta in anii care urmeaza pentru pregatirea olimpiadei. Ca o paranteza, voi mai spune ca dupa parerea mea infoarena este una dintre cele mai importante initiative in directia unei educatii complete in informatica in Romania: sunt problemele pregatitoare pentru concursuri cu discutiile din jurul lor, sunt concursurile gen pre-oni, este blogul intretinut de Cosmin Negruseri, este training-path-ul, este pagina cu cool-papers - un prim pas catre citirea unor lucrari de cercetare deosebite.

E de mentionat ca fapt pozitiv privind ONI 2008 si locatia: Ploiesti. Un oras cu traditie in informatica, cu multi olimpici cu rezultate frumoase, si mai ales cu o serie de profesori dispusi, si capabili, sa faca treaba buna. Am mai fost la Ploiesti in contextul olimpiadei in 2006 la un lot, si totul a fost excelent.

In fine, ar fi bine ca modul in care este abordata olimpiada de elevi sa fie influentat si de cele cateva (foarte interesante) articole despre olimpiada (si comentariile lor), publicate de Tiberiu Florea pe blogul-ul infoarena.

Asta e imaginea mea asupra ONI 2008, inainte de inceputul evenimentului. In saptamana care urmeaza voi reveni cu impresii si detalii despre desfasurarea olimpiadei.