ONI 2008: Impresii

Dupa doua posturi despre ce ma astept de la ONI-ul din acest an, e momentul sa scriu si unul despre masura in care s-au implinit (sau nu) aceste asteptari in primele zile ale olimpiadei. E bine de mentionat ca scriu acest post in timpul celei de-a doua probe de concurs, si, deci, ma voi referi si la impresiile lasate de prima proba.

O sa prezint lucrurile pe rand.

Locatia: in principiu lucrurile sunt ok. Gazdele au reusit sa ne faca sa ne simtim bineveniti si au incercat sa ne puna la dispozitie conditii cat mai bune. Pe langa unele scapari mai mici, exista si o nemultumire destul de importanta: faptul ca olimpiada se desfasoara in trei locatii (licee) diferite, nu foarte apropiate; acest fapt a cauzat unele dificultati in distributia subiectelor, in colectarea surselor, in managementul id-urilor concurentilor, dar mai ales in comunicarea intrebarilor legate de enunturi. Ramane de vazut in ce masura vor mai aparea probleme de acest gen.

Comisia: lucrurile au mers bine pana acum. Se munceste ca de obicei serios, si intens, toata lumea isi face treaba pe care o are de facut. Remarc in mod special meritul pe care il au studentii participanti in comisie: vin cu probleme originale si interesante, scriu surse pentru problemele altor colegi de comisie, contribuie la construirea testelor. Ca un mic fapt amuzant remarc ca nu sunt (inca) lector, cum este scris in lista cu membrii comisiei.

Subiectele si rezultatele: mie mi s-a parut buna alegerea subiectelor din ambele zile de concurs. S-a mers pe ideea de a da probleme cat mai variate, care sa scoata in evidenta toate eventualele calitati ale concurentilor. Din pacate insa rezultatele din prima zi au confirmat cea mai mare temere: subiectele probei (mai ales la clasele 11-12) au fost mult peste posibilitatile celor mai multi concurenti. Sper totusi ca in a doua zi lucrurile sa stea mai bine. Totodata rezultatele slabe pun in dificultate membrii comisiei de baraj, care trebuie sa aleaga un lot valoros, baza de selectie fiind insa, aparent macar, destul de redusa.

Am lasat la sfarsit marea premiera a olimpiadei din acest an: Medaliile, acordate de Centrul Virtual de Excelenta SIVECO. Aceste medalii vor fi acordate in sistemul de la IOI: cel mult jumatate din participanti vor fi medaliati (in masura in care punctajele lor sunt relevante), iar raportul medaliilor va fi 1 : 2 : 3 (aur : argint : bronz). Mi se pare o idee extrem de buna, avand in vedere faptul ca orice om este mult mai motivat sa lucreze atunci cand munca sa este recompensata intr-un mod palpabil. Sper ca initiativa din acest an sa devina un obicei al olimpiadei de informatica.

Voi continua cu mai multe detalii si comentarii in zilele urmatoare, dupa a doua proba si baraje.