Aventuri la Unibuc

Dupa toata povestea cu sustinerea tezei de doctorat, am reluat drumul Rectoratului Universitatii pentru a ma inscrie la un concurs pentru un post de lector in Catedra de Fundamentele Informaticii. Pentru aceasta aveam nevoie de adeverinta ca sunt doctor (inca nu mi s-a eliberat diploma, desi titlul a fost recunoscut) si de o derogare de vechime (se pare ca in Romania trebuie sa fii suficient de "vechi" pentru a avansa in ierarhia universitara).

Daca adeverinta nu a fost o problema (desi prima replica a doamnei cu care am discutat de la serviciul doctorate a fost ca nu se poate sa imi dea asa ceva repede, ca mai trebuie sa astept), obtinerea derogarii parea o actiune mult mai complicata. Mai avusesem nevoie de asa ceva pentru a avansa de la functia de preparator la cea de asistent, si atunci nu mi s-a acordat pentru ca in lege nu este prevazuta o astfel de situatie: la urma urmei, cine isi poate inchipui ca in Romania exista preparatori care vor sa ajunga asistenti, si indeplinesc conditiile, inainte de a obtine vechimea necesara? Din fericire, pentru avansarea de la asistent la lector derogarea este prevazuta de lege.

Normal, primul drum la Rectorat a fost sa intreb ce trebuie sa contina aplicatia pentru derogare si unde trebuie depusa. Si aici apare partea interesanta: doamna responsabila cu serviciul juridic din Universitate (catre care am fost directionat de la serviciul de resurse umane) mi-a explicat foarte convinsa ca pentru a obtine o derogare "trebuie sa ai o carte aparuta in strainatate". Mai mult, mi-a spus nici sa nu aplic daca nu indeplinesc aceasta conditie "prevazuta prin lege". Bineinteles, toate aceste explicatii au venit dupa ce mi s-a spus ca o deranjez venind in afara programului de lucru cu publicul, desfasurat intre 12 si 14 zilnic (ma intreb daca cei care au facut acest program s-au gandit ca atunci sunt programate in general ore la facultati, si deci profesorii nu prea pot veni la Rectorat?). Dupa ce am cautat pe google legea respectiva, fara a gasi nimic, si m-am sfatuit cu Decanul facultatii si cu profesorii din catedra am decis sa depun totusi aplicatia pentru derogare. Evident, derogarea a fost aprobata in Senatul Universitatii. Sunt curios insa de ce doamna responsabila cu serviciul juridic nu este capabila sa furnizeze niste date reale in legatura cu o chestiune atat de simpla, ba chiar da niste date eronate, justificandu-se cu existenta unor legi imaginare in care sunt prevazute aceste fapte.

Avand derogarea si adeverinta, azi mi-am depus dosarul la Rectorat, si acum astept concursul pentru ocuparea postului.

Ca o concluzie despre experienta asta: cei de la facultate mi-au fost si de aceasta data de ajutor, pe cand birocratii de la Rectorat mai mult m-au incurcat. Mi se pare ca cei din aparatul administrativ al Universitatii (cu cateva exceptii) uita foarte des ca de fapt cei care fac aceasta institutie sa functioneze sunt in primul rand cei care predau in sala de curs, si nu cei care invart hartiile intre birouri, sau cei care completeaza formulare peste formulare. Sunt curios care ar putea fi rezolvarea acestei situatii... Cert e ca nu e prea usor sa le schimbam modul de a lucra si de a gandi. Varianta optimista ar presupune ca daca le vom atrage atentia mai des, si poate chiar mai dur, asupra greselilor pe care le fac se vor schimba in bine. Varianta pesimista este ca astfel de remarci nu vor face decat sa ne trateze si mai rau.

Ultimele noutati (Apr. 31, 2008): Am sustinut concursul, totul a mers bine, si pe 29 iunie consiliul facultatii a decis ca sunt castigatorul acestui concurs (in care insa nu am avut contracandidat), si a anuntat rezultatul la Universitate. Urmeaza sa fie validat concursul in Senatul Universitatii, si din octombrie voi deveni formal lector universitar.

Ultimele noutati (Jun. 10, 2008): Concursul a fost validat in Senatul Universitatii. De la 1 octombrie voi ocupa un post de lector universitar.