Doctoratul la Unibuc

Vara asta, cand am intrat al doilea an de doctorat, am zis ca ar fi un moment bun de a-mi redacta si eu teza. Subiectul tezei (dupa cum hotarasem inca inaintea admiterii la doctorat) este studiul proprietatilor de calculabilitate si complexitate ale Accepting Networks of Evolutionary / Splicing Processors. Rezultate (publicate) erau destule, conducatorul stiintific era de acord cu teza, speram ca mai am doar sa le pun cap la cap, sa astept parerea referentilor, si, in cazul in care aceasta parere era ok (ceea ce era de asteptat, avand din nou in vedere lista de articole si jurnalele unde au fost ele publicate) sa predau teza. Hmmm... sperante desarte. Pentru ca pe la mijlocul lui octombrie a inceput cu adevarat Aventura Sustinerii Tezei.

Pentru inceput, cei de la facultate (sau, mai precis, de la Scoala Doctorala) sustineau sus si tare ca nu poti preda teza decat dupa 3 ani de doctorat; surprinzator avand in vedere ca cei 3 ani sunt si limita maxima de timp in care poti preda teza. Deh, pana la urma s-au lamurit cu cei de la rectorat ca e ok sa dai teza si mai devreme de 3 ani. Buuun... Apoi a urmat partea cea mai ok: sustinerea tezei in catedra. Aici am avut o prezentare din teza, in fata colegilor de catedra, care s-a continuat cu o discutie interesanta. De aici incolo a inceput partea birocratica: de mai bine de 2 saptamani plimb hartii dintr-o parte in alta (rectorat, facultate, rectorat, facultate... nici nu iti mai e clar cine e de vina ca lucrurile nu merg cum trebuie). Cand crezi ca e gata, se mai inventeaza o regula noua, pe care nu o verifici, si mai trebuie niste hartii. Spre exemplu, cele prin care ti se da voie sa scrii teza in engleza (nu conteaza ca situatia e specificata clar in lege)... Tot asa am aflat ca trebuie sa duci teza si in format electronic (pe "sidiu") la universitate... dar cum? Doua cd-uri separate: unul cu teza, unul cu rezumatul in romana (sa poata face omu' diferenta, ca altfel fisierele se mai incurca... o conventie asupra numelui lor nu era suficienta). Nu mai spun ca iti cer toate diplomele (pe care, in cazul meu cel putin, tot ei mi le-au dat) in doua exemplare legalizate (si legalizarea asta nu e cea mai ieftina procedura).

In fine, azi am depus teza si cererea pentru comisie. Peste o saptamana comisia va fi numita (oficial, ca referentii citesc deja lucrarea, iar unul din ei mi-a si dat deja referatul). Sper ca pe 19 decembrie sa am prezentarea publica. Urmeaza, apoi, trecerea pe la comisia din minister, unde sper (e neplacut ca acest cuvant se tot repeta... nimic nu se stie precis, poti doar sa astepti si poate iese cum vrei) sa nu mai fie vreo problema. Daca toate merg bine, sper ca in toamna anului viitor sa pot aplica pentru burse postdoc.

Tot in tema asta sunt curios cum o sa fie cu distinctia pe care o pot primi. Unul dintre referenti si conducatorul stiintific au propus ca pentru lucrarea redactata sa primesc distinctia Summa cum Laude, cea maxima. Ce vor zice oare cei de la Unibuc, sau cei de la minister.

Oricum, e trist (si frustrant) sa vezi cate piedici, care nu tin de a alcatui efectiv continutul unei teze de doctorat, intalnesti pana ajungi la un titlu de doctor. Si asta, probabil, doar pentru ca alegi sa faci chestia asta in Romania (hai sa nu zic la Unibuc, pentru ca sunt convins ca si in alte locuri se intampla astfel de aventuri), in loc sa pleci la un doctorat in afara cand ai ocazia.

Noutati (Nov. 15, 2007): Evident, au fost probleme cu actele depuse la rectorat (despre care cei de acolo spusesera ca pot fi acceptate). O cerere facuta de conducatorul stiintific trebuia sa respecte un anumit format, care, iar evident, nu e facut public pe site-ul Unibuc. Practic, trebuia sa scrie acelasi lucru, dar nu in forma in care a scris (si aici ma refer strict la forma, subliniez ca informatia ceruta era aceeasi cu cea existenta)... In concluzie, trebuie refacut si acest act. Din fericire, cei de la Facultate au zis ca se ocupa ei de refacerea acestor acte. Ce o mai urma?

Noutati (Nov. 19, 2007): Bineinteles, aventura continua. Desi acum toate actele sunt in regula (intre timp cei de la Rectorat au zis ca de vina pentru intarziere sunt cei de la Facultate, si reciproc), tot mai trebuie sa astept. Pana vineri se pare. Eu cred ca pana luni, marti. De ce? Pentru ca aprobarea comisiei de doctorat se face in sedinta de Senat a Universitatii de miercuri sau joi. Si odata aprobata aceasta comisie, trebuie facute trei hartii de numire. Care iar trebuie semnate de rector si secretar sef. Hartiile astea pot fi facute in jumatate de ora, mai ales ca biroul de doctorate e usa in usa cu prorectorul pe probleme de invatamant si cu secretarul sef. Totusi ei au nevoie de cateva zile, pentru ca vor face o mapa cu mai multe acte, pe care o trimit la semnat (cum oare? prin curier, poate?), si, oricum, dupa cum spuneau chiar ei, "vinerea e zi scurta in Romania, ca e inainte de weekend, si pleaca toata lumea acasa la unu jumate". Solutia de la biroul doctorate pentru a afla cand sa iau actele astea de acolo: "sunati si va zicem noi daca sunt gata sau nu hartiile". Pe de alta parte miercuri eu voi avea toate referatele de la membrii comisiei-inca-nenumite. Mi se pare ca toata desfasurarea evenimentelor de pana acum e absurda. Oricum, partea buna e ca toata lumea ma asigura ca imi voi putea sustine teza pe 19 decembrie. Adica peste o luna.